Brink, VVV en markt

De Brink is het monumentale en centrale plein in de oude binnenstad van Deventer. Met veel culturele bezienswaardigheden en een van de mooiste horecapleinen van Nederland.

Op de Brink vindt u onder andere (Museum) De Waag, het Speelgoedmuseum, het woonhuis van Rutger Jan Schimmelpenninck en het Penninckshuis, met prachtige renaissancegevel uit 1583. In het Penninckshuis is de VVV Deventer gevestigd (www.deventer.info) en een prachtige kerkzaal die publiek toegankelijk is. Aan de Brink is ook de Deventer koekwinkel gevestigd. Op vrijdagmorgen en op zaterdag is er een weekmarkt op het stadsplein.

Deventer Koekwinkel

Deventer en koek zijn onlos(s)makelijk met elkaar verbonden. In Deventer is er nu nog één koekfabriek: Jb Bussink. Dagelijks komen hier honderden koeken vers uit de ovens.

De Deventer Koek kan het beste geproefd en gekocht worden in de Deventer Koekwinkel aan de Brink nr. 84, met authentiek ingerichte koffie- en theeschenkerij met verse koek uit de oven en verkoop van alle soorten Deventer Koek! Meer informatie op deventerkoekwinkel.nl.

Deventer Koekwinkel

Museum De Waag

Museum De Waag is gevestigd in een waaggebouw op de Brink en speelde een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. De kooplieden moesten hier onder verantwoordelijkheid van de stedelijke overheid hun goederen laten wegen.

Museum De Waag is het thuis van de stedelijke collectie van de stad Deventer. In steeds wisselende exposities wordt de rijke stadsgeschiedenis verteld. Zomers gebeurt dit in de vorm van een overzichtstentoonstelling. In andere seizoenen belichten de exposities een specifiek thema. Meer informatie op museumdewaag.nl.

Museum De Waag

Speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum is een geweldige belevenis voor jong en oud! Met 13.000 objecten heeft het museum de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. Bijzondere poppen, treinen, verschillende soorten mechanisch speelgoed, prachtige poppenhuizen, optisch speelgoed, bordspellen en games; het museum heeft het allemaal! Meer informatie op speelgoedmuseumdeventer.nl.

Speelgoedmuseum Deventer

Op de Brink is nog meer te doen. Meer weten?

hop on, hop off
€1
per rit

De route

De Centrumbus brengt u naar bijzondere plekken in de Deventer binnenstad. En via de mooiste route. Zo komt u langs het groene Rijsterborgherpark, gezellige pleisterplaats De Brink, winkelplein Boreel, de fraaie historische Bergkerk en Lebuïnuskerk, het Broederenplein en de Stromarkt.

Route en haltes