Stadhuis

Met de Centrumbus komt u langs de vele bezienswaardigheden die Deventer rijk is. Zo ook de Lebuïnuskerk. Tegenover de kerk is het Deventer Stadhuis.

Lebuïnuskerk

De Grote of Lebuïnuskerk is een gotische hallenkerk in Deventer. In de middeleeuwen was het de hoofdkerk van de stad. De kerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het rooms-katholieke bisdom Deventer (1559-1591) dienst als kathedraal. De kerk staat in de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer. Meer informatie op lebuinuskerk.com en pkn-deventer.nl.

Zin in een uitdaging? Beklim de toren van de Grote of Lebuinuskerk! De smalle spiltrap naar de tweede omgang op 46 meter hoogte bestaat uit 220 treden. Vanaf het hoogste punt heb je prachtig uitzicht over Deventer en de ommelanden. De Lebuinustoren is in de maanden mei t/m oktober regelmatig door publiek te beklimmen. De toren beklimmen? Klik hier.

Lebuïnuskerk

Stadhuiskwartier Deventer

Het (oude gedeelte van het) Stadhuis behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Met het nieuw aangebouwde stadhuisdeel is het stadshuiskwartier in totaal 24.000 m2 groot en biedt plaats aan het bestuur van de stad en alle gemeentelijke diensten voor inwoners en bedrijven.

De zandstenen voorgevel van het oorspronkelijke Raadhuis, met het bordes en bovenin de wapens van de Keizerlijke Hanzestad Deventer is nog te zien. Het Landshuis (links van het oorspronkelijke Raadhuis) bestond al vóór 1337. Na aankoop door de stad in 1364 deed het pand dienst als stadstaveerne. In 1632 werd de taveerne geheel verbouwd tot Landshuis.

Stadshuiskwartier Deventer

Het geheel nieuwe stadskantoor, links van het Landshuis, is ontworpen door Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architecten en opgeleverd in 2016. In samenwerking met de kunstenares Loes ten Anscher zijn voor de eiken kaders vensters een reeks van roosters ontworpen: 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren zijn in aluminium gegoten. De zichtbare aanwezigheid van de Deventenaren in de gevel maakt het stadhuiskwartier tot het ‘Huis van de Burgers’. Voor groepen is het mogelijk een rondleiding te reserveren in het Stadhuis. In het Stadhuis van Deventer kunt u in de Stadsetalage (gratis) wisselende exposities bekijken. Meer informatie op deventer.nl.

Stadsetalage
hop on, hop off
€1
per rit

De route

De Centrumbus brengt u naar bijzondere plekken in de Deventer binnenstad. En via de mooiste route. Zo komt u langs het groene Rijsterborgherpark, gezellige pleisterplaats De Brink, winkelplein Boreel, de fraaie historische Bergkerk en Lebuïnuskerk, het Broederenplein en de Stromarkt.

Route en haltes